Iris leker hos farmor och farfar

publicerat i Porträtt
Det är inte helt lätt att fotogarfera porträttbilder inomhus när man har inte har möjlighet att kontrollera ljus och bakgrund. Därför får det helt enkel bli en del stolsben och dörrkarmar på bilderna. Men Iris växer så det knakar och det lär inte dröja länge innan hon kommer på hur roligt det är att springa runt trädgården. Då gäller det för faster att passa på att träna utomhusfoto. Goare övningsmodell får man leta efter!
 

Morotskaka

publicerat i Mat etc.
Här kommer receptet på världens godaste morotskaka!
Kaka:
4 ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
0,5 dl matolja
0,5 kg rivna morötter
Frosting:
1 paket Philadelphiaost
3,3 dl florsocker
150 g smör
1 msk vaniljsocker
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda i de torra ingredienserna och sist olja och rivna morötter.
Häll smeten i en smord och bröad långpanna. Grädda långt ner i ugnen, 175 grader, 40-50 minuter. Låt svalna.
Smält smör till frostingen och låt det svalna.
Blanda i resterande ingredienser och vispa fluffigt.
Skär kakan i fyrkanter och sprita eller bred på frostingen. Toppa med kanel.
 

Middagsbjuding

publicerat i Mat etc.
Fredagen spenderades hos Helena och Niklas som bjussade på spagetti, köttfärsås och rödvin. Nära på italiensk afton alltså. Tack för maten!
Helena, ber om ursäkt för den lite osmickrande vinkeln, men det var den enda bilden där Pettersson såg normalintelligent ut ;-)

Halmstadvägen 4

publicerat i Hus
I lördags tog jag en tur med kameran förbi Halmstadvägen 4 för att fotogarfera mitt absoluta favorithus i Falkenberg. Väl hemma googlade jag på adressen för att hitta någon fakta om huset, men istället för fakta hittade jag en bostadsannons. Drömhuset är till salu. Tyvärr är huset en hyresfastighet på 410 kvm med tre lägenheter, med Falkenbergs bästa läge precis vid Vallarna och Ätran. Prislappen lär därför bli aningen för hög för att ett köp ska vara genomförbart...

May

publicerat i Rost
Barngrav på Kapellkyrkogården.

Kapellkyrkogården

publicerat i Hus
Kapellkyrkogården är belägen vid Vallarna i Falkenberg och togs i bruk år 1881. Marken donerades av Familjen Lundberg i utbyte mot gravmark som täckte deras behov. Kapellet invigdes 1916 och används än idag för begravningsgudstjänster. Kyrkogården består av omgärdade gravplatser med singel som har stort kulturhistoriskt värde. Man har därför genomfört en kulturhistorisk inventering och upprätta en bevarandeplan för att säkerställa att kyrkogården bevaras även i framtiden.
 

Tävlingsbidrag

publicerat i Landskap
Som ni kände läsa HÄR har jag gått till final i en fototävling arrangerad av Lancia Sverige. Det var fritt fram att skicka in flera bidrag och jag var inte helt nöjd med vilken bild de valde ut till finalen. Men det är bara att tacka och ta emot och hoppas på vinst!
Här är övriga bilder som jag skickade in till tävlingen.

En ledsen båt

publicerat i Rost
Denna ståtliga träbåt vid namn Vrenen hade i sina forna glansdagar ansvaret för att skeppa turister mellan Torekov och Hallands väderö. Hon fick så småningom gå i pension vid Nissans kaj men när ägaren Bengt-Arne Bursöheim behövde hamnplatsen till annat hamnade Vrenen på Blocket. Försäljningsförsöket kantades dock av oseriösa spekulanter och till slut skänktes båten till göteborgaren Roland Bernhardsson som skulle använda henne för fritidsfiske.
När Bernhardsson skulle transportera sitt nyförvärv mellan Halmstad och Göteborg blev han så sjösjuk att han lade till i Falkenbergs hamn för att badda pannan. Detta var 1,5 år sedan. Vranen ligger fortfarande kvar i Falkenberg och har hunnit byta ägare ännu en gång. Bristen på underhåll gör att båtens skick försämras dag för dag och endast hamnpersonalens livsuppehållande åtgärder i form av länspumpning håller den flytande.
Nu vill Falkenbergs hamn ha bort Vranen och hennes nuvarande ägare är sedan länge polisanmäld för nedskräpning. Finns det någon som kan rädda båtstackarn tro?

Till final!

publicerat i Djur
Idag fick jag ett riktigt trevligt mail i inkorgen! Jag har gått till final i en fototävling som Lancia Sverige annordnar. Tävlingen gick ut på att skicka in bilder som fritt tolkade denna biltillverkares tre ledord: Komfort, Elegans och Design. Bilderna kommer hänga på Gallerian i Stockholm 22-24 oktober, därefter koras en vinnare i varje kategori som får en Canon Eos 600D.
Mitt finalbidrag ser ni nedan och det är på temat Komfort. Man fick skicka in flera bilder och den som gick vidare tyckte inte jag var den bästa bland mina bidrag, men tydligen gick den hem hos juryn. Håll tummarna för mig är ni bussiga!

Kashmir

publicerat i Djur
Här kommer några gamla favoritbilder från tiden då Kashmir fortfarande levde. Bilderna är fotade med min kompaktkamera, Canon Ixus 870 is, som var en stor favorit back in the days. Undrar faktiskt om den inte bräcker min Canon G12 på en bra dag.
(Det är väldigt oklart vad som hände med storleken och placeringen av bilderna i detta inlägg. Ett blogg.se-mysterium!) 

Slottet

publicerat i Hus
Tjolöholm köptes år 1892 av makarna James Fredrik och Blanche Dickson. De började med att anlägga ett stort stuteri på ägorna och bedrev uppfödning av rashästar. I anslutning till stuterit fanns även en körskola för kuskar. 
1897 utlyste de en arkitekttävling för att hitta en lämplig person att designa ett ett slott åt dem. Uppdraget gick till Lars Israel Wahlman och stilen blev elisabetansk med tydliga jugendinslag och influenser från den brittiska Arts and crafs-rörelsen, äkta material och ett gediget konsthanverk fick stå i fokus.
När bygget precis hade påbörjats dog James Fredrik av den blodförgiftning han ådrog sig efter att ha lindat stanniolpapper om ett skadat finger för att stoppa blödningen. Blache tog då över och såg till att slottet färdigställdes. Slottet försågs med de senaste bekvämligheterna som rundspolande duchar och uppvärmning via varmluftssystem. De hade till och med en ett ton tung dammsugare som drogs av häst runt byggnaden medan stora slangar fördes in genom fönstren. Blache lät även uppföra arbetarbostäder i natinalromantisk stil, en slottskyrka och en storstuga för arbetarna att samlas i.
År 1906 dog slottsfrun mitt ute på indiska oceanen av den dysenteri som hon ådrog sig på hemresan från Ceylon där hon hälsat på sin bror. Tjolöholm ärvdes då av parets dotter Blanche och hennes make, Greve Carl Bonde. Pare Bonde skildes så småningom och slottet stod under 1950-talet utan underhåll. Hela egendomen köptes då av Göteborgs stad som öppnade upp det för allmänheten. Sedan 1987 drivs slottet som en stiftelse med Kungsbacka kommun som huvudman.
 

Skördefest på Tjolöholms slott

publicerat i Events
Igår packade fyra paranta damer in sig i bilen för en liten roadtrip norröver, till den årliga skördefesten på Tjolöholm slott närmare bestämt. På slottsområdet var det marknad med lokala matproducenter och hantverkare, och det var mest detta som lockade oss att förlägga visit. Jag införskaffade pittoreska saker som kantareller i brun papperspåse, minipumpor och en styck äggförvaring i keramik. 
Det fanns även en massa uppvisningar och aktiviteter som kanske var riktade till en aningen yngre publik. Vi deltog varken i ponnyridningen, fårvallningen eller ansiktsmålningen så därför var det lite klen utdelning för de 100 kr man fick betala i inträde. Men höststämningen var det inget fel på och att titta på ett fint slott är aldrig fel. Eventet får således klart godkänt!

Ny utsikt

publicerat i Hus
Idag vaknade jag till ljuset av motorsågar. Framåt förmiddagen hade min utsikt utökats med detta fina funkishus. Trevligt!